Rashguards - Wat is het nut van een rashguard en waarom zou ik deze gebruiken tijdens mijn training?

Rashguards

Rashguard: Elke vechtsporter kent ze wel.. De veel te strakke shirts gemaakt van polyester of spandex die in vele (vaak kleurrijke) designs verkrijgbaar zijn. Maar wat is nou eigenlijk het nu van een Rashguard en waarom zou ik deze dragen tijdens mijn MMA of kickboks trainingen. En wat is dan het verschil tussen een Rashguard en een Compressie shirt? Daar gaan we het allemaal over hebben in deze advies pagina over Rashguards.

De voordelen van een Rashguard

Het verschil: Een Rashguard wordt vaak gedragen tijdens MMA trainingen maar zijn ook prima te gebruiken tijdens de bokstrainingen en de kickbokstrainingen. Een Rashguard heeft vele voordelen. Denk hierbij aan:

verminderd het verspreiden van bacteriën: Doordat er veel minder huid zichtbaar is en je tijdens het vechten minder met de huid in aanraking komt verminder je de kans op verpreiding van bacteriën met wel 40%. Positief voor zowel jou als je trainingspartners.

Vochtafdrijving voor betere grip:  Heel erg vervelend om elke keer je T-shirt weer fatsoenlijk te trekken tijdens een lekkere sparsessie of een grappling sessie, met een Rashguard heb je dit bijna niet meer. Daarnaast blijven je handen ook mooi droog en heb je dus meer grip.

Voorkomt geschaafde huid door de mat:  Vooral tijdens het MMA spelletje of tijdens een goede grappling training kun je soms door de mat pijnlijke schaafwonden oplopen. Een Rashguard zorgt ervoor dat je hier een stuk minder vatbaar voor bent. Een Rashguard is ontwikkeld om deze schaafwonden te voorkomen doordat de oppervlakte een stuk gladder is en de speciaal geweven stof van een rashguard deze wrijving wegneemt.

Echter hebben we het belangrijkste voordeel van een Rashguard nog niet besproken. Namelijk dat de compressie van een rashguard blessures kan voorkomen. Dit is tevens de hoofdreden waarom de Rashguard ontwikkeld is.

Door de Compressie verklein je de kans op blessures:  Er zijn verschillende studies geweest die hebben aangetoond dat een rashguard na de training de (kleine) blessures sneller laat herstellen door de compressie die het shirt uitoefent op je spieren. Net zoals er compressie braces zijn voor je knie en enkels die door de compressie de blessure sneller geneest ofwel voorkomt, voorkomt ofwel geneest een rashguard blessures aan je bovenlijf.

Wat is het verschil dan tussen een Rashguard en een Compressie Shirt

Rashguards en compressie shirts zijn niet hetzelfde! Let dus goed op bij het kopen van een Rashguard, dat je geen compressie shirt koopt. De meeste compressie shirts zijn gemaakt met 4 panelen en zijn niet gefabriceerd voor constant contact tijdens de training. Hierdoor worden je bewegingen beperkt en het shirts kruipt sneller op tijdens de training. Goede Rashguards zijn gemaakt met 6 panelen waarbij de naden extreem goed zijn om duurzaamheid en kwaliteit te garanderen. Een goede Rashguard kan makkelijk tegen de krachten die vrijkomen tijdens een grappling training bijvoorbeeld zoals het trekken aan het shirt etc.

Waar moet ik rekening mee houden bij het kopen van een Rashguard?

Rashguard of Compressie shirt  Bij het kopen van een rashguard moet je goed letten op wat je eigenlijk koopt. Bij veel webwinkels staan compressie shirts en rashguards door elkaar heen. Let hier goed op! Een compressie shirt zit ook lekker maar is niet ontwikkeld en gefabriceerd om tegen de krachten te kunnen die vrijkomen tijdens een harde MMA Training. Bij Fightgloves.nl zijn alle Rashguards echter echte rashguards!

Ons gehele assortiment aan Rashguards

 • Ons gehele assortiment aan Rashguards en compressie shirts
 • Onze Merken

 • Pride or Die
 • Vechtsportartikelen
 • Booster & Twins
 • Bad Boy kleding
 • RDX Sports
 • Phantom Atletics
 • Voor meer informatie of vragen kunt u altijd een mail sturen naar [email protected] Wij helpen u graag verder bij al uw vragen!
  ©2020 Fightgloves.nl