Bokshandschoenen - Het meest essentiele onderdeel van je kickbokstrainingen!

Introductie over Bokshandschoenen

Het meest belangrijke onderdeel van je kickbokstrainingen, Muay thai trainingen, zaktraining of je bokstraining zijn je bokshandschoenen! De bokshandschoen is een essentieel onderdeel van je training, zonder je trouwe paar bokshandschoenen kun je namelijk moeilijk een lekkere training meepakken en blesseer je jezelf of je partner tijdens de training. Train dus nooit zonder een paar bokshandschoenen! 

De handen, polsen en knokkels zijn waarschijnlijk een van de meest belangrijke lichaamsdelen die een vechtsporter heeft. Zonder goede polsen of blessurevrije knokkels kan een kickbokser of bokser onmogelijk zijn sport op een fatsoenlijke manier uitoefenen. Een paar goede bokshandschoenen zijn daarom onmisbaar voor een vechtsporter.

Slechte bokshandschoenen of kickbokshandschoenen kunnen ervoor zorgen dat je sneller geblesseerd raakt aan je handen of polsen doordat de pasvorm, demping, blessurepreventieve technieken, sluiting van de goedkopere bokshandschoen niet voldoende ondersteuning bieden aan je polsen of handen. Daarom is het te adviseren om een iets duurdere bokshandschoen te kiezen die vaak wat van betere kwaliteit is en een betere pasvorm en demping heeft. 

 

Wat is het verschil tussen goedkopere en duurdere bokshandschoenen?

Op het eerste gezicht zie je het verschil niet eens zo heel snel en als je nog wat onervaren in de vechtsport bent dan ziet alles er toch al heel snel ''goed'' uit. Elke bokshandschoen ziet er immers afgezien van de kleur en het logo bijna hetzelfde uit. 

Dit is ook wel zo eigenlijk maar als we wat beter kijken naar de verschillende handschoenen dan kun je wel degelijk het verschil zien maar vooral voelen!  Laat je vooral goed adviseren door een specialist, je trainer of een ervaringsdeskundige. Voor vragen kun je ook altijd terrecht bij ons. Mail eventjes naar [email protected] en wij helpen u graag verder! 

Wij gaan u verder helpen om een goede keuze te maken bij het kopen van uw handschoenen! 

 

Tips om de juiste bokshandschoenen te kiezen:

Omdat bokshandschoenen onmisbaar zijn in uw bokstraining of kickbokstraining moet je erg selectief zijn bij het kiezen van je bokshandschoenen. Dit om je te verzekeren van een goede pasvorm, absolute bescherming en duurzaamheid. 

Als eerste moeten we de goede maat kiezen of het goede gewicht kiezen. Het kopen van een verkeerde maat bokshandschoen kan zorgen voor blessures of kapotte knokkels door teveel wrijving.

 
De meeste bokshandschoenen zijn ontworpen voor een bepaald doel. Dus kies voorzichtig en laat je goed adviseren!

Welke gewicht bokshandschoen is het meest geschikt voor mij?

Het gewicht van een bokshandschoen hangt af van het doel waarvoor de bokshandschoenen gebruikt worden en het gewicht van de vechtsporter of van zijn postuur en kracht.

8 ons bokshandschoenen worden het meeste gebruikt voor wedstrijden niet voor sparren of technieken. Daar is de handschoen te licht voor en heeft de bokshandschoen te weinig padding voor.

10 ons bokshandschoenen worden vaak gebruikt voor wedstrijden of voor pads of zaktraining. Niet voor sparren! Daar zijn deze bokshandschoenen te licht voor.

12 ons bokshandschoenen worden vaak gebruikt door vrouwen en kinderen of volwassenen met kleine handen. Het aanbevolen gewicht voor een 12 ons handschoen is 59 - 70kg.

14 ons bokshandschoenen worden het meest gebruikt door sporters met een gemiddelde postuur en gewicht. Denk hierbij aan  70 tot 76kg. De padding is redelijk dik en deze kan dan ook gebruikt worden voor het sparren.

16 ons bokshandschoenen worden het meest gebruikt. Deze bokshandschoenen kunnen eigenlijk door iedereen gebruikt worden. 16 ons wordt vooral geadviseerd aan mensen die aan sparren doen. De padding is goed dik en zorgt dan ook voor wat minder blessures bij je sparringspartner. 16 ons bokshandschoenen kunnen ongeacht je gewicht of je postuur gebruikt worden als volwassene.

18 ons bokshandschoenen worden het meest gebruikt door de zwaargewichten of voor de vechtsporters met een ongelooflijke knockout kracht.

20 ons bokshandschoenen worden gebruikt door de zwaardere jongens met erg veel kracht, ervaring of knockout power.

 

Welk materiaal kan ik het beste kiezen?

Leer: Je kunt kiezen voor echt lederen handschoenen. Deze boskhandschoenen van echt leer gaan langer mee dan handschoenen van andere materialen. De kans dat ze scheuren (met name bij de naden) is aanzienlijk kleiner. Wel is het onderhouden van leren handschoenen van groot belang. Vet hiervoor de handschoenen één keer per maand in met ledervet, anders gaan de lederen handschoenen als snel scheurtjes vertonen door uitdroging. In de kwaliteit van het leer zit vaak ook nog veel verschil. Er wordt hoofdzakelijk runderleer gebruikt, dit leer is uitermate geschikt voor een kwalitatief goede bokshandschoenen.

kunstLeer: Je kunt kiezen voor kunstlederen handschoenen. Deze handschoenen zijn vaak goedkoper dan de echt lederen varianten. De kans dat ze scheuren (met name bij de naden) is iets groter echter hebben deze bokshandschoen geen speciaal onderhoud nodig. Als men vaker dan 3 keer per week traint dan adviseren wij wel om echt lederen bokshandschoenen te nemen omdat deze stukken langer meegaan, de kwaliteit en de pasvorm vaak gewoon beter is. 

Hoe zit het eigenlijk met de sluiting?

Sluiting: Bij boks-, Muay Thai en kickbokshandschoenen heb je de keuze uit een sluiting met klittenband ( Velcro ) of een sluiting met veters. Een sluiting met veters geeft meer stabiliteit aan je pols en je kunt de handschoen bij het dichtmaken beter laten aansluiten bij de vorm van je hand. Het nadeel van veters is dat iemand anders altijd je handschoenen moet dichtmaken en openmaken. De handschoenen met vetersluiting worden daarom over het algemeen alleen met wedstrijden gebruikt, omdat je tijdens een wedstrijd je handschoenen niet tussentijds uit doet. Tijdens de training is het handig als dit wel mogelijk is. Vandaar dat de meest gedragen handschoenen tijdens de trainingen een klittenbandsluiting hebben. Let bij klittenbandsluitingen erop dat de handschoen strak genoeg om je pols gesloten kan worden. Dit is van belang voor het draagcomfort en voor de stabiliteit van de pols. Het klittenband op zich moet een kleefvlak hebben die groot genoeg en sterk genoeg is om de handschoen stevig dicht te maken. Het nadeel van Velcro sluiting is dat (door pluisjes en stof wordt de kleefkracht minder ) ,deze in de heetst van de strijd los kan raken ,dit wordt vaak verholpen door een stukje tape over de sluiting te plakken .

Tot slot!

Bandages: Gebruik bij het trainen en wedstrijden altijd bandages of binnenhandschoenen voor de versteviging en bescherming van uw handen!

Ze zijn er in allerlei soorten!

- Bandages van Katoen

- Bandages van Katoen/Elastan

- Binnenhandschoen met neopreen en een dikke gel laag op de knokkels

- Binnenhandschoen van elastische polyester stof met een laag foam

 

Wat hulp bij het kiezen van uw nieuwe Bokshandschoenen:

 

Onze merken vechtsportartikelen:

©2020 Fightgloves.nl